Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Lakes

Poštovani!
20.11.2019. imala sam laparoskopiju pri čemu je odstranjena izvanmaternična trudnoća i desni jajovod. Imam 33 godine i jednu urednu trudnoću i porod sa 28 god. Rekli su mi da mi je desni jajovod bio dosta začepljen, a ni lijevi nije u najboljem stanju. Zaista želim još jednu bebu, i potpuno sam u šoku jer mi je prva trudnoća prošla savršeno, a potom se desila izvanmaternična. Doktorica mi je rekla da s obzirom na moju dob, ne čekam dugo i da krenem raditi na drugoj bebi. Mene je strah koliki postotak je da će se opet ponoviti izvanmaternična trudnoća, s obzirom da i lijevi jajovod nije potpuno prohodan. Molim vas Vaše mišljenje. Koliki je rizik? Te koliko da dugo pokušavam prije nego se krenem raspitivati o vantjelesnoj oplodnji?

Odgovorila: dr. Martina Bračun

Poštovana,

Teško je odgovoriti na Vaše pitanje bez uvida u stvarno stanje preostalog jajovoda. Oštećen jajovod svakako stvara rizik za novu izvanmaterničnu trudnoću, kao i smanjenu šansu da uopće ostanete trudni. Ukoliko u otpusnom pismu nije detaljno opisano stanje preostalog jajovoda, predlažem da učinite ultrazvučno ili rentgensko ispitivanje prohodnosti jajovoda.

Što se tiče konkretne šanse za trudnoću nakon odstranjenja jajovoda, pretraživanjem literature naišla sam na retrospektivnu studiju iz 2016.g. u kojoj se navodi da je šansa za urednu unutarmaterničnu trudnoću, ali uz uvjet da je preostali jajovod uredan, preko 80%. U istoj studiji analizirane su i žene kojima se nakon odstranjenja jajovoda, dogodila izvanmaternična trudnoća u preostalom jajovodu, te su tada liječene uklanjanjem trudnoće, ali bez odstranjenja jajovoda. 76% žena s ostavljenim oštećenim jajovodom nije uspjelo više spontano zanijeti, a od onih koje su zanijele, manje od 50% trudnoća je bilo u maternici. Rezultati nisu sasvim pouzdani, jer je uzorak tih žena bio malen.

U svakom slučaju, ako je preostali jajovod zaista oštećen i teže prohodan, ili neprohodan, predlažem izvantjelesnu oplodnju. Ukoliko se ultrazvučno prikazuje tzv. sactosalpinx (nakupljanje tekućine u oštećenom jajovodu), bilo bi dobro prije IVF postupka, ukloniti oštećeni jajovod.

Postavi pitanje