Select Page

AIH i IVF/ICSI

AIH i IVF/ICSI

ŠTO JE KRIOPOHRANA JAJNIH STANICA

Kriopohrana jajnih stanica je tehnologija kojom se jajne stanice iz ženina tijela uzimaju, zamrzavaju i pohranjuju. Kasnije se jajne stanice mogu odmrznuti, oploditi i prenijeti u maternicu kao zameci. Ova metoda omogućava ženama slobodnije odlučivanje o početku njihovog majčinstva, ali i o čuvanju jajnih stanica, ukoliko postoje medicinski razlozi. U Republici Hrvatskoj, prema zakonu, nije dozvoljena kriopohrana jajnih stanica, osim iz medicinskih razloga.

Plodnost žene pada sa njenom dobi. U skladu s tim, vjerojatnost za trudnoću je znatno veća ako jajne stanice kriopohranjuje žena mlađa od 35 godina, koja ima zdrav reprodukcijski sustav. Nakon 36. godine života, ukoliko je neophodna odgoda trudnoće, preporučuje se kriopohrana zametka.

 

KRIOPOHRANA JAJNIH STANICA

Mogućnost postizanja trudnoće i rađanje zdravog djeteta vezano je uz dob žene i počinje opadati nakon tridesete godine života. Zamrzavanje jajnih stanica jedan je od mogućih načina za očuvanje plodnosti, te se može primijeniti kod:

  • žena koje su izložene lošim okolišnim čimbenicima na svom radnom mjestu koji mogu utjecati na njihove jajne stanice (dugi letovi, izlaganje izvorima zračenja, izlaganje opasnim kemijskim tvarima kao što su boje, lakovi, katran)
  • vrhunskih sportašica (odlaganje majčinstva do završetka sportske karijere)
  • žena koje su imale operacijski zahvat na jajniku zbog ciste ili endometrioze te im dio jednog ili oba jajnika uklonjen
  • liječenja bolesti ili poremećaja koji mogu negativno utjecati na jajnik (autoimune bolesti)
  • žena sa genetskim ili autoimunim predispozicijama (Turnerov sindrom, sistemski lupus eritematosus, Addisonova bolest, galaktozemija, diabetes mellitus, miastenia gravis)
  • žena sa obiteljskom sklonošću za prijevremenu menopauzu
  • žena koje će proći terapiju raka – kemoterapija, zračenje ili uklanjanje jajnika. Samo u SAD-u godišnje se otkrije novi karcinom kod 50000 žena reproduktivne dobi.

 

POSTUPAK

SAVJETOVANJE  –  KONZULTACIJE

Prije samog postupka pohrane jajnih stanica morate doći na konzultacije s stručnjakom za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju. Tijekom prvog savjetovanja, liječnik će Vam dati detaljne informacije o kriopohrani jajnih stanica, te uputiti na potrebne pretrage. Za slijedeće savjetovanje trebali biste prikupiti svu dokumentaciju i potrebne medicinske nalaze. Za

postupak pohrane jajnih stanica najmanje je potrebno prikupiti nalaze hormonskog statusa, PAPA testa, cervikalnih briseva, nalaza krvne grupe i pretraga krvi na markere zaraznih bolesti.

Potom će Vam liječnik učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled. Ako se odlučite provesti postupak, prije početka tretmana morat ćete potpisati informirane pristanke na liječenje i medicinske intervencije.

 

STIMULACIJA JAJNIKA

U postupku, najčešće ćete primati lijekove za stimulaciju jajnika. Tijekom normalnog menstrualnog ciklusa žena stvara jednu jajnu stanicu unutar folikula. U svakom menstrualnom ciklusu oko 10 folikula se međusobno natječu za dominaciju. Samo će jedan folikul sa jajnom stanicom dozrijeti, a ostali će prestati rasti i odumrijet će. Postupkom stimulacije jajnika ovi folikuli mogu biti spašeni, te u jednom ciklusu možemo dobiti više folikula – jajnih stanica.

Stimulacija jajnika provodi se lijekovima koji se daju po različitim protokolima i osobno su prilagođeni svakoj pacijentici. Detalje o stimulaciji ovulacije možete pogledati u našem priručniku za IVF. Lijekove morate uzimati točno prema uputama. Rast folikula će se pratiti i ultrazvučnim pregledima. Kad je reakcija na lijekove dobra i rast folikula zadovoljavajući, planira se aspiracija folikula – prikupljanje jajnih stanica.

 

ASPIRACIJA FOLIKULA

Na dan planiranog zahvata aspiracije folikula doći ćete u našu polikliniku u točno dogovoreno vrijeme. Postupak aspiracije opisan je u našem priručniku za IVF. Kao što je tamo opisano postupak se može raditi u analgeziji uz sedaciju ili u općoj kratkotrajnoj anesteziji. U analgeziji ili anesteziji dobit ćete lijekove koji mogu, u rijetkim slučajevima, izazvati nuspojave.

 

KRIOPOHRANA JAJNIH STANICA – VITRIFIKACIJA

Jajne stanice (oocite) su vrlo osjetljive, te njihovo očuvanje zahtijeva posebnu tehniku smrzavanja (vitrifikacije), koja se provodi u našem laboratoriju. Oocite su pohranjene na temperaturi od više od -190 ° C u posebnim spremištima sa tekućim dušikom, i stoga je rok njihova skladištenja teoretski neograničen.

 

OSTALO

Rizici stimulacije folikulogeneze lijekovima i procesa aspiracije jajnih stanica opisani su u našem priručniku za IVF. Iako je konačni cilj kriopohrane jajnih stanica odmrzavanje istih, oplodnja i vraćanje zametka, ne možemo u potpunosti utjecati na taj proces. Stoga se može dogoditi, nakon odmrzavanja jajnih stanica kasnije u budućnosti, da se spajanje jajne stanice i spermija neće uvijek dogoditi.

Duljinu trajanja kriopohrane propisao je zakonodavac. Prema zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji NN 86/12 članak 22:

Pohranjene spolne stanice, spolna tkiva i zameci čuvaju se primjenom suvremenih dostignuća medicinske znanosti, u pravilu do pet godina od dana pohranjivanja. Uz pisani zahtjev od osoba od kojih spolne stanice, spolna tkiva i zameci potječu, rok od pet godina može se produljiti na još pet godina.