Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Neprohodni jajovodi su uzrok nepodnosti jer je mjesto oplodnje, odnosno mjesto susreta spermija i jajne stanice, jajovod. Ukoliko je on oštećen, do trudnoće ili neće doći, ili će se dogoditi, ali oplođeni zametak neće stići do maternice pa će nastati izvanmaternična (ektopična) trudnoća. Jajovod se ne može “propuhati” ako je nepovratno oštećen, ali u rijetkim slučajevima se on sam rekanalizira pa iznimno može nastati spontana trudnoća.

U opasnosti od oštećenja jajovoda su žene koje su imale:

  • upalnu zdjeličnu bolest – upalu jajnika ili jajovoda, ili tihu klamidijalnu infekciju
  • kirurški zahvat blizu jajovoda
  • izvanmaterničnu trudnoću (rizik ponavljanja izvanmaternične trudnoće u jedne pacijentice je 10%)
  • endometriozu
  • pobačaj
  • unutarmaternični uložak

Izvanmaternična trudnoća je trudnoća koja se umjesto u maternici, počinje razvijati izvan maternice, najčešće u jajovodu. Događa se u 1% svih trudnoća, a plod ne može preživjeti. Opasna je jer može dovesti do po život opasnog krvarenja ukoliko se ne prepozna na vrijeme. Izvanmaternična trudnoća se otkriva po pozitivnom testu na trudnoću, a ultrazvučnim pregledom ne nađe se trudnoća u maternici, ili je nepravilan porast hormona trudnoće (betaHCG) u krvi.

Simptomi izvanmaternične trudnoće su bol (u ranim fazama trudnoće nije uvijek prisutna), krvarenje (u ranim fazama trudnoće nije uvijek prisutna), i simptomi trudnoće. Kod prsnuća izvanmaternične trudnoće javlja se jaka bol u trbuhu i nesvjestica kao posljedica naglog gubitka krvi.

Ukoliko nivo beta HCG-a pada u dva mjerenja s razmakom od dva dana, moguće je samo čekati da trudnoća sama odumre, uz nadzor pacijentice. Male (rane) izvanmaternične trudnoće mogu se liječiti injekcijama metotrexata, a veće (kasne) vanmaternične trudnoće, ili one sa visokim nivoom beta HCG-a, liječe se operativno, obično laparoskopski

  • salpingostomijom- odstani se trudnoća, a jajovod ostavi
  • salpingektomijom – odstrani se cijeli jajovod zajedno s trudnoćom

Ukoliko nakon preboljele izvanmaternične trudnoće ostane neplodnost, a nalaz partnera je zadovoljavajući i nema drugih prepreka za trudnoću, ženi će se preporučiti ispitivanje prohodnosti jajovoda, rentgenski ili ultrazvučno. Prohodni jajovodi preduvjet su za inseminaciju. Ukoliko ova pretraga pokaže neprohodnost jednog ili oba jajovoda, paru će se savjetovati IVF.