Select Page

Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja

Inseminacija (AIH – arteficial insemination husband; IUI – intrauterine insemination) je najjednostavniji postupak potpomognute oplodnje. Uvjeti za inseminaciju su neplodnost koja traje duže od godinu dana (ili za žene starije od 36 godina duže od 6 mjeseci) , uz jedan od slijedećih utvrđenih uzroka neplodnosti:

  • blagi muški faktor
  • neobjašnjena neplodnost
  • cervikalni faktor
  • blaga endometrioza
  • anovulacije i/ili sindrom policističnih jajnika

Žena kod koje planiramo inseminaciju mora imati uredne nalaze, između ostalog i prohodne jajovode. Ispitivanje prohodnosti jajovoda može se raditi ultrazvučno (sonoHSG) ili rentgenski (HSG – histerosalpingografija), a rezultati su usporedivi. Prije ispitivanja prohodnosti jajovoda potrebno je učiniti pretragu cerviksa na bakterije (aerobi, mikoplazme, ureaplazme, klamidija), jer se kod zahvata u maternicu unosi kontrast, a sa njim se mogu unijeti i bakterije ukoliko postoje, te se izazvati upala zdjelice.

Žena također treba imati uredan nalaz ultrazvuka maternice, jer eventualni veći polipi ili miomi unutar maternice mogu spriječiti trudnoću. Dobro je imati i nalaze hormona u toj ranoj fazi liječenja neplodnosti, jer će neke žene imati blagi poremećaj hormona (najčešće povišen prolaktin ili TSH, što se lako liječi; ali ponekad i povišen FSH ili LH, što su važne informacije)

Što se spermiograma tiče, smatra se da se optimalni rezultati postižu ako muškarac nakon obrade ima više od 5 miliona pokretnih spermija za inseminaciju. Međutim, trudnoća nije nemoguća niti ukoliko je ovaj broj samo 1 milion, tako da se inseminacija može raditi i kod lošijeg nalaza spermiograma.

Inseminacija se može raditi u prirodnom ciklusu (sa ili bez injekcije HCG-a, takozvane “štoperice”) ili u blago stimuliranom ciklusu, što daje nešto veću uspješnost (u našoj ustanovi uspješnost AIH u prirodnom ciklusu je oko 10% a u stimuliranom 15-20%). U stimulaciji se obično koriste tablete klomifena ili letrozola, na koje se zatim ponekad mogu nastaviti injekcije gonadotropina, ili čisti gonadotropini ali u niskoj dozi.

U ciklusu u kojem se planira AIH prvi ultrazvuk se zakazuje oko 8. dana ciklusa, a zatim se ultrazvuci ponavljaju svaka dva do tri dana do inseminacije. 36 sati prije inseminacije dobije se injekcija HCG-a, koja služi tome da inseminacija bude u vrijeme koje želimo. Ponekad se tijekom postupka vadi i estradiol ili LH, ili koriste LH testne trakice, radi točnijeg utvrđivanja vremena ovulacije.

Na dan zahvata, partnerovo sjeme se “ispire“, čime se koncentriraju pokretni spermiji a odstranjuje tekućina u kojoj plivaju, nakon čega se sjeme kateterom unosi direktno u maternicu. Apsolutni preduvjet za inseminaciju je prohodan bar jedan jajovod, jer spermiji trebaju iz maternice otplivati u jajovod i oploditi jajnu stanicu koja se tamo nalazi, a zatim oplođena jajna stanica treba doći do maternice. Na ginekološkom stolu, ginekolog će staviti instrument u rodnicu i prikazati vrat maternice. Zatim će uvesti tanki kateter u maternicu te kroz njega istisnuti obrađeno sjeme. Postupak je bezbolan, a tijekom njega mogu se osjetiti samo blagi grčevi slični menstrualnim bolovima, ili nelagoda.

Mirovanje 15 minuta nakon zahvata povećava šansu za trudnoću nakon inseminacije.

Nakon stimuliranog postupka inseminacije obično se prepisuje preparat progesterona radi podrške žutom tijelu, što u prirodnom ciklusu nije neophodno. 14 dana nakon zahvata moguće je učiniti test na trudnoću na prvi jutarnji urin, koji će ukoliko je postupak uspio biti pozitivan.

Uspješnost inseminacije, prema većini relevantnih studija, najveća je u prva tri pokušaja inseminacije, a nakon šestog pokušaja je vrlo malena. Stopa trudnoća iz inseminacije je veća u ranim tridesetim godinama života (kumulativno u tri pokušaja oko 38%, za žene od 30 godina), ukoliko pacijentica ima cervikalni ili ovulatorni faktor neplodnosti, ukoliko se ovulacija stimulira, te ukoliko je broj inseminiranih spermija veći od 1 milion.

Inseminacija iznimno rijetko uspjeva u žena starijih od 40 godina života, te se kod njih odmah preporučuje IVF postupak. Također se inseminacija ponekad preskače i u mlađih žena, ukoliko u oba partnera postoje razlozi neplodnosti, ili reprodukcijski ginekolog procijeni da su paru šanse veće uz IVF.