Select Page

Aktualno

Aktualno

Odavno se u medicinskoj literaturi spekulira da žene u postupcima potpomognute oplodnje imaju povišen rizik za karcinom jajnika, bilo zbog opetovanog uzimanja lijekova za stimulaciju bilo zbog stalnih punkcija jajnika. U velikoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu Human Reproduction ovo se pokazalo netočno.

Pregledani su zapisi preko 24000 žena koje su rodile dijete iz postupka potpomognute oplodnje u Švedskoj, od 1982. do 2006. 1279 njih je pronađeno u registru za karcinom, i njihovi su podaci uspoređeni sa neplodnim ženama koje nisu bile u IVF postupku, i sa podacima ostalih žena upisanih u registar za karcinom, ukupno oko 1,4 miliona.

Rezultati su donekle iznenađujući. Žene koje su neplodne ali nikada nisu liječile neplodnost imaju veći rizik za karcinom, posebno jajnika (OR 1,37), dok žene koje su bile u postupcima IVF-a imaju taj rizik smanjen (OR 0,74) u odnosu na prvu skupinu.

Rezultati pokazuju da iako neplodne žene nedvojbeno imaju povišen rizik za karcinom jajnika, pri čemu je nejasno da li isti mehanizam dovodi i do neplodnosti i do povišenog rizika za karcinom, samo liječenje neplodnosti IVF-om ovaj rizik smanjuje.