Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: emenems

Poštovani,
2014. godine imala sam vanmateričnu trudnoću u lijevom jajovodu koja je tretirana metotrexatom i sačuvan je jajovod.
Od tada nismo pokušavali zatrudniti do prije 8 mjeseci. Od kad pokušavamo, primijetila sam kad je ovulacija na lijevom jajniku svježu krv koja traje 1 dan i male je količine. Da li se radi o naglom spuštanju razine estrogena ili je u pitanju jajnik ili taj jajovod?
Zatražit ću od svog ginekologa uputnice za spolne hormone, briseve i ostalo što je potrebno.
Smatrate li da bi trebalo napraviti i dijagnostičku laparoskopsku operaciju kako bi se vidjelo pravo stanje jajovoda?
Unaprijed hvala.

Odgovorila: Prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,

Krvarenje u vrijeme ovulacije nije neuobičajeno, pa ako na redovnom ultrazvučnom pregledu nema osobitosti, vađenje krvi za spolne hormone neće nam reći puno. Nasuprot tome, nemogućnost da ostvarite trudnoću može reći više, kao i prethodna vanmaternična trudnoća. Vanmaternična trudnoća je dokaz da jedan od Vaših jajovoda nije bio funkcionalan, a moguće je isti takav i drugi, pa zato ne dolazi do trudnoće.

Premda niste napisali sve relevantne informacije (ponajviše Vašu dob), smatram da ukoliko se na ultrazvuku ne vide promijenjeni jajovodi da ne treba ići na operaciju da se utvrdi njihovo stanje, jer je riječ o invazivnom postupku koji sa sobom ponekad nosi ozbiljne rizike. O stanju jajovoda se vrlo lako zaključi posredno, informacijom da žena koja to želi nije ostala trudna cijelu jednu godinu. Zato pričekajte do isteka godine dana, kada ćete imati indikaciju za potpomognutu oplodnju.

Srdačan pozdrav, Romana Dmitrović

Postavi pitanje