Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Pojedini parovi nisu svjesni da nemaju odnose dovoljno često, ili u pravo vrijeme. Danas se smatra da radi smanjenja psihološkog pritiska na par nije neophodno imati odnose točno u vrijeme ovulacije, nego je dovoljno ih imati svaka 2-3 dana tijekom ciklusa, pa se u roku od par mjeseci pogodi ovulacija i desi trudnoća. Ipak, korisno je znati kada i kako nastupa ovulacija i onda imati ciljane (tempirane), češće odnose.

Tempirani odnosi su izraz koji se koristi kad je žena već u obradi kod reprodukcijskog ginekologa, kad joj je on dao terapiju – najčešće klomifen ili letrozol – i kad se serijskim ultrazvučnim pregledima (folikulometrijama) prati razvoj folikula i utvrđuje optimalan dan za odnose, koji će dati najveću šansu za trudnoću.

Ipak, za one koji pokušavaju sami, ciklus žene se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Ovulacija je trenutak kada jajnik (točnije folikul u kojem raste jajna stanica) izbaci jajnu stanicu, koja samo u slijedeća 24 sata može biti oplođena. Jajna stanica živi 24 sata, a spermiji do 3 dana, i ta 4 dana su JEDINO vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti. U žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije slijedećeg krvarenja, iako i od toga ima odstupanja. Shodno tome, dani kad treba imati odnose su 11-16-ti (28-dnevni ciklus), 15-20-ti (32-dnevni ciklus), 8-13-ti (25-dnevni ciklus), itd… Žene koje nemaju redovne menstruacije na ovo ne mogu računati, i trebaju im drugi mehanizmi izračuna ovulacije, ukoliko je ima.

Smatra se također da spermiji trebaju čekati jajnu stanicu u jajovodu, jer je veća šansa za trudnoću ukoliko je odnos prije ovulacije. Nema dokaza da ležanje, mirovanje, uzdizanje zdjelice nakon odnosa, imaju ikakvog utjecaja na šansu da se zanese.