Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Purple

Lijep pozdrav! Zanima me sljedeće: na zadnjem IVF-u smo dobili ukupno osam jajnih stanica, od čega su tri bile zrele za oplodnju. Suprugov spermiogram je taj dan bio dobar, ali nije oplodnje nije došlo. To nam se sada prvi put dogodilo. Zanima nas što je dovelo do toga da se nijedna stanica nije oplodila, unatoč tome što su bile zrele za oplodnju i što je suprugov spermiogram bio dobar? Objašnjenje još uvijek nismo dobili. Unaprijed hvala!

Odgovorile: Karolina Poljak Panić, mag. biol i dr.sc.Tihana Grčić, mag.biol

Sama biologija procesa oplodnje je izrazito kompleksna, stoga bez obzira što su stanice bile zrele i spermiogram dobar, moguć je i ovakav ishod.

Broj i kvaliteta jajnih stanica ovise o vašem hormonskom statusu kao i o vrsti primijenjene hormonske terapije. Obzirom da je od ukupnog broja jajnih stanica dobiven nizak udio zrelih stanica (pretpostavljamo da se radi o MII stanicama), preporučamo razgovor sa nadležnim subspecijalistom humane reprodukcije u vezi modifikacije terapije i dužinu primjene lijekova u idućem stimuliranom ciklusu. Zrele jajne stanice ponekad mogu nositi i genetičke abnormalnosti i nepravilnosti samih staničnih struktura, što također može dovesti do izostanka oplodnje.

Osim jajnih stanica, važnu ulogu imaju i sjemene stanice. Navodite da je suprugov nalaz bio dobar. Međutim, iz toga nije moguće zaključiti kakav točno je bio njegov nalaz, jer su nam za procjenu potrebne informacije o broju, pokretljivosti, morfologiji, i vitalnosti. Iako je spermiogram na izgled uredan, može se raditi o povećanom udjelu spermija s fragmentiranom DNA, lošem preživljenju ili slabom oplodnom potencijalu. Moguće je i efikasnije probrati kvalitetne spermije koristeći metodu odabira spermija pomoću mikrofluidne pločice (engl. microfluidic sperm sorting MSS), ili koristiti metodu ICSI ako je sada u pitanju bio klasični IVF.

U svakom slučaju, ne mora značiti da će se ovakav ishod ponoviti, pa Vam želimo svu sreću u daljnjem liječenju.

Postavi pitanje