Select Page

AIH i IVF/ICSI

AIH i IVF/ICSI

One-stop shop ultrazvuk jest detaljna ultrazvučna pretraga za žene koje žele jednim dolaskom obaviti kompletan ultrazvučni pregled maternice i jajnika (evaluaciju anatomije, morfologije i funkcije reproduktivnih organa u maloj zdjelici).

Radi se o ultrazvučnom pregledu vaginalnom sondom, kada se u istom aktu maternica, jajnici i jajovodi pregledavaju prvo dvodimenzionalnim, trodimenzionalnim, četverodimenzionalnim i Color Doppler ultrazvukom (2D UZV, 3D UZV, 4D UZV, CD UZV), nakon čega se učini pretraga šupljine maternice fiziološkom otopinom (SIS – saline infusion sonography) i provjeri prohodnost jajovoda kontrastnom sonohisterosalpingografijom (sono HSG ili HyCoSy).

Pretraga se izvodi u folikularnoj fazi ciklusa, dakle između 5. i 11. dana ciklusa, a traje najdulje do pola sata. Cijena pretrage je 200 Eura. Potrebno je imati uredne nalaze cervikalnih briseva i papa testa, i jedno i drugo ne starije od 1 godine.

Ovim detaljnim pregledom moguće je dobiti informacije o

  • morfologiji stijenki maternice (postojanje mioma, adenomioze, prirođenih anomalija maternice)
  • izgledu šupljine maternice (polipi, unutarmaternične priraslice – Ashermanov sindrom)
  • prohodnosti jajovoda
  • rezervi jajnika (AFC – antral follicle count ili broj antralnih folikula)
  • morfologiji jajnika (teratomi, endometriomi, ciste, PCOM – polycystic ovarian morphology)

Svrha pretrage je detaljna dijagnostika i uvid u stanje reproduktivnih organa žene, što može doprinijeti bržem početku liječenja neplodnosti, odluci o eventualnom operativnom zahvatu i sl.