Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule se često koriste prije planiranog postupka potpomognute oplodnje, osobito prije planiranog IVF/ICSI-a u dugom protokolu. Jedan razlog tome jest to što se u dugom protokolu liječenje GnRh agonistima započinje 7 dana prije planirane menstruacije. Bez obzira što je malo izgledna, u to je vrijeme ciklusa moguća trudnoća koja se nikakvim metodama ne može otkriti, te se između ostalog kontraceptivi daju da se ne dogodi da pacijentica uzima GnRh agoniste u vrijeme rane trudnoće.

Sljedeći, češći razlog je planiranje postupka tako da vrijeme postupka odgovara i pacijentici i ustanovi. Budući da kod uzimanja pilula, krvarenje nastupa prilično predvidivo nakon zadnje uzete pilule, lako je planirati. Ponekad i za vrijeme uzimanja pilula počinje terapija GnRh agonistima, uobičajeno 21-og dana ciklusa.

Također, ukoliko se na nultom ultrazvuku (ultrazvuk na početku ciklusa odnosno prije samog početka stimulacije) nađu ciste na jajnicima, stimulacija se odgađa, a pacijentica započne terapiju kontracepcijskim pilulama.

EPP („Estrogen priming protocol“)

U ovom protokolu koriste se tablete estrogena u ciklusu prije planirane stimulacije. Nakon ovulacije, odnosno 7-10 dana prije očekivane menstruacije, započinje se uzimanje tableta estrogena, najčešće u dozi 2 ili 4 mg/d. Obično se koristi u žena s niskom rezervom jajnika. Sprečava preranu regrutaciju folikula i time povećava broj folikula dostupnih za stimulaciju. Također dovodi do koordiniranijeg rasta folikula te moguće povećava broj dobivenih jajnih stanica.

DHEA

DHEA (dehidroepiandrosteron) je muški spolni hormon, koji se stvara uglavnom u nadbubrežnoj žlijezdi, a razina mu opada sa starenjem. Neke studije su potvrdile da uzimanje DHEA tijekom 8-12 tjedana prije postupka stimulacije ovulacije povećava broj i kvalitetu dobivenih jajnih stanica, te smanjuje stopu odustajanja od postupka, dok druge studije to nisu potvrdile. Ponekad se preporučuje u žena sa smanjenom ovarijskom rezervom i u žena koje su prethodno imale loš odgovor na stimulaciju ovulacije („low responder“).