Select Page

Neplodnost

Neplodnost

U današnjem modernom vremenu jedan od učestalijih razloga neplodnosti je dob žene. Žena se rađa s definiranim brojem jajnih stanica (1-2 milijuna) koje se troše i ne mogu se obnavljati. Proračunato je da se za svaku od 400 ovulacija u životu žene, na neprestani probir utroši oko 2000 jajnih stanica. U jednom menstrualnom ciklusu započinje sazrijevati 30-tak folikula koji sadrže jajnih stanica. Od njih se za ovulaciju odabere samo jedna, a ostale propadnu. Ako je žena starija od 38 ili 40 godina, stanica je sve manje, a probir je sve teži. Preostale su naime jajne stanice koje u 50-80% slučajeva imaju degenerativne promjene kromosoma i aneuploidije, što je jedan od razlog zašto je u ovoj dobnoj skupini plodnost smanjena, a pobačaji češći.

Ipak, današnji principi IVF-a daju puno bolju šansu za trudnoću žene oko 40 godina starosti, ukoliko im je rezerva jajnika zadovoljavajuća. Uspjeh IVF-a u starije žene ovisi o folikularnoj rezervi jajnika. Rezerva jajnika se utvrđuje mjerenjem razine AMH (anti-Mullerovog hormona) u krvi, koji daje realniju sliku o rezervi jajnika nego mjerenje razine FSH, estradiola i inhibina u krvi te ultrazvukom kojim se određuje broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count). Žena u četrdesetima a smanjenom rezervom jajnika imaju daleko manju šansu za rađanje djeteta nego žene iste dobi sa boljom rezervom, jer se pretpostavlja da je u ovih drugih preostalo kvalitetnih jajnih stanica.

Odgađanjem rađanja, starenjem i sve većim mogućnostima oštećenja reprodukcijskog sustava žene i muškarca, trajno se umanjuje šansa za normalnu trudnoću. Idealno vrijeme za rađanje u žene su njene dvadesete godine, dok je u tridesetima trudnoća još lako moguća, iako povezana sa više komplikacija. U četrdesetima je normalna trudnoća i rađanje zdravog djeteta više izuzetak, nego pravilo. U velikim svjetskim medicinskim centrima ženama u četrdesetim godinama života, čak i ukoliko su im nalazi hormona uredni, preporučuje se donacija jajne stanice, koja im daje realnu šansu za trudnoću. IVF u žene sa 45 godina i njenim vlastitim jajnim stanicama više nema smisla, jer mada nije nemoguće postići trudnoću, šansa za rađanje zdravog djeteta je manja od 1%.