Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Marija2017

Poštovana, prošla sam neuspješna 3 transfera s doniranim embrijima u inozemstvu. Imam 42 g. Prema riječima liječnika, radi se samo o “lošoj sreći”. Meni se pak, kao laiku, čini da se sada moraju određeni drugi faktori sagledati kako bi sljedeći put bio uspješniji ali ne znam koji. Surfajući internetom, nisam naišla na više podataka osim onih generalnih uzroka kao što su kvaliteta embrija i zdravlje žene. Možete li mi pomoći savjetom i s više informacija: koje pretrage trebam napraviti i kakvi bi ti budući embriji trebali biti? Unaprijed hvala!

Odgovorila: prim.dr.sc.Romana Dmitrović

Poštovana,

Vjerojatno ste u pravu i treba sagledati širu sliku, jer embriotransfer s doniranim gametama ima daleko veću uspješnost nego embriotransfer s vlastitim gametama. Također, Vi ste vrlo mladi za donaciju, te bi samim tim Vaše opće zdravlje i sposobnost zanošenja trebali biti veći nego u starijih žena.

Prvo što bih preporučila jest ozbiljna evaluacija Vaše maternice i utvrđivanje šanse da zatrudnite i iznesete trudnoću obzirom na stanje maternice. Vjerujem da ste radili već dosta ultrazvuka u životu, ali treba Vam u jednom aktu učiniti dvodimenzionalni i trodimenzionalni ultrazvuk, te SIS, koji je pretraga maternice fiziološkom otopinom i otkriva eventualne nepravilnosti iste. Ukoliko je tu sve u redu treba razmisliti je li potrebno učiniti i histeroskopiju, ali vjerujem da jest.

Što se Vas tiče još je potrebno učiniti sistematski pregled i otkriti eventualne druge bolesti koje bi mogle sprečavati trudnoću.

Ako je tu sve u redu ovisite o zamecima. Iz mog iskustva sve ustanove s kojima mi surađujemo rade korektno, ali svakako na otpusnom pismu treba tražiti ocjenu zametaka, eventualno i njihovu sliku, da bi mogli pribaviti nezavisno drugo miščljenje. Nešto šanse nosi i muški partner čija je genetika u pitanju, pa ne bi bilo loše i njega obraditi kod urologa (pregled, UZV prostate, ev. hormoni i kariogram). i kao krajnje riješenje promijeniti donatoricu i/ili ustanovu.

Kao što vidite, puno toga može krenuti po zlu. Nadam se da ćete otkriti problem, i sretno!

Postavi pitanje