Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: white tea

Poštovani,
dijagnoza nam je idiopatska neplodnost (oboma svi nalazi uredni). Imam 34 godine. Suprug i ja 4 godine pokušavamo zatrudnjeti. U zadnjih godinu dana sam bila na 3 AIH i 3 IVF-a. U prvom i drugom IVF-u (stimulacija i prirodni) dogodila se oplodnja, ali se embrij slabije razvijao. Prvi put je transferiran 5. dan (a bio je razvijen kao da je 4. dan), a drugi put je transferiran 3. dan (a bio je četverostanični, dakle kao da je 2. dan). Molim vas pomoć. Koji su razlozi i koje bih dodatne pretrage mogla napraviti da saznamo zašto se embrij slabije razvija? Ukazuje li to na nešto? Treći IVF je bio uz stimulaciju, na koju nisam uopće reagirala. Doslovno nije bilo niti jednog folikula. Napominjem da je taj treći IVF bio u ciklusu odmah nakon prirodnog IVF-a.
Hvala najljepša

Odgovorila: dr. Martina Bračun

Poštovana,

Bez detaljnijeg uvida u medicinsku dokumentaciju (vrsta i doza lijekova korištenih za stimulaciju ovulacije, broj i kvaliteta dobivenih jajnih stanica, način oplodnje), teško je zaključiti koji su razlozi usporenog razvoja embrija, odnosno slabe reakcije na stimulaciju ovulacije. Svakako bih od dodatne obrade preporučila da i Vi i suprug učinite kariogram.

Nažalost, nismo uvijek u mogućnosti otkriti uzroke neuspjeha postupaka medicinske pomognute oplodnje, budući da još uvijek postoje neidentificirani poremećaji spermija, jajne stanice ili fertilizacije.

No, obzirom da ste mladi i da ste do sada u tri postupka dva puta imali embriotransfer, mislim da imate realne šanse za trudnoću i da trebate biti uporni.

 

 

Postavi pitanje