Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitala: sunshine

Poštovani,

prošli smo kroz prvi postupak (ICSI) u kojem je dobiveno 5 odličnih blastocista. Transferirane su: jedna u svježem ciklusu i po dvije u dva FET-a. Sva tri transfera su rezultirala biokemijskim trudnoćama. Kod mene je sve u redu (26 godina, AMH 47, ali nemam PCOS), no mužu je dijagnosticirana oligoasthenoteratospermia (FSH značajno povišen). Trenutno se spremamo za 2. postupak, no ono što me muči je da nisu zatražene dodatne pretrage. Moje pitanje je: mislite li da su biokemijske trudnoće rezultat kromosomskih grešaka, odnosno ,,loše sreće”, ili bi se ipak trebalo više posvetiti pretragama (s obzirom na tešku muževu dijagnozu, gdje su sva tri parametra iznimno niska). Također me počinje mučiti eventualni problem kod mene koji još nije detektiran te ću bespotrebno ići u novu stimulaciju – s istim rezultatom. Hvala unaprijed!

 

Odgovorila: dr. Martina Bračun

Poštovana,

s obzirom da transfer ukupno pet kvalitetnih blastocisti nije rezultirao uspješnom trudnoćom, preporučila bih dodatnu obradu. Najprije, zbog lošeg spermiograma, preporučam da suprug, u dogovoru s urologom (andrologom) u KBC Rebro učini dodatna testiranja. Ukoliko su suprugovi nalazi uredni, prije slijedeće stimulacije, i Vas bi trebalo dodatno obraditi.

Nažalost, ne znamo sve moguće uzroke neuspješnih trudnoća.  Ipak, ako svi nalazi budu uredni, savjetujem da hrabro idete u novi postupak. Mladi ste i vjerujem da ćete ostvariti uspješnu trudnoću.

Postavi pitanje