Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Magdalena

Pitanje: Poštovanje, bolujem od autoimune bolesti pod nazivom Miastenia Gravis. Redovno pijem terapiju. Zbog uzimanja kortikosteroida dobila sam osteoporozu, a zatim povišenu masnoću. Nedugo nakon saznanja za bolest menstruacije su mi postale neredovite, slabe i jednostavno su nestale prije 5 godina. Prošli smo sve pretrage i ja i suprug. Kod supruga je sve u redu, ali kod mene je nastao poremećaj hormona zbog čega uopće nemam ovulaciju pa tako ni jajne stanice. Moj ginekolog mi je napisao novu dijagnozu, menopauza. Mogu ostati trudna jedino putem donirane jajne stanice, stoga vas molimo da nam kažete je li to ikako moguće obaviti u Hrvatskoj. S poštovanjem očekujemo vaš odgovor, jer stvarno više ne znamo kako dalje! 🙁

Odgovorila: Prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,

Žao mi je zbog Vaše dijagnoze, jer mada niste naveli vjerujem da ste mladi i da takvu dijagnozu niste očekivali. Oko 1% žena ulazi u prijevremenu menopauzu, kada menstruacija trajno izostane prije 40-te godine života. Trudnoća se može ostvariti samo uz pomoć donirane jajne stanice, kako Vam je već rekao Vaš liječnik.

U Hrvatskoj ovo nažalost nije moguće ostvariti. Mada je po Zakonu o pomognutoj oplodnji dozvoljena donacija jajnih stanica, ona nije regulirana, pa se još uvijek ne zna tko bi trebao donirati jajne stanice, gdje bi se one čuvale, i tko bi to smio raditi, tako da smo prisiljeni pacijentice slati u inozemstvo.

Tradicionalno, pacijentice šaljemo u Češku, koja ima reguliran Zakon te je donaciju jajne stanice lako ostvariti, a ponekad i u Belgiju ili Španjolsku. Ukoliko ste u Hrvatskoj, trebate se naručiti kod jednog od subspecijalista humane reprodukcije koji će Vam pomoći razumjeti cijeli proces i provesti Vas kroz njega. Proces nije nemoguć i puno je žena u Hrvatskoj uspjelo, pa Vam želim brzo ostvarenje trudnoće.

Postavi pitanje