Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Mrvica

Pitanje: Imam 39 godina. Kod prvog stimuliranog ivf-a u 8. tjednu trudnoće uočena je žumanjčana i gestacijska vrećica bez ploda te sam imala medikametozni pobačaj. Nakon 4 mjeseca učinjen je drugi stimulirani ivf, na prvom ultrazvuku u 8. tjednu trudnoće čuju se otkucaji, ali vidi se hematom te strogo mirujem tijekom 15 dana. Crinone gel koristim od embriotransfera. Na ultrazvuku u 10. tjednu trudnoće nema otkucaja srca, te je unatoč strogom mirovanju nastao još jedan veći hematom. Obavljena je kiretaža. Radila sam protein S i faktor V Leiden koji su pokazali blago povišenu sklonost grušanju krvi. Doktor je planirao terapiju heparinom, ali nije mogao zbog hematoma. Zanima me mogući razlog nastanka drugog hematoma unatoč strogom mirovanju? Je li moguće da su ta 2 hematoma utjecala na odumiranje ploda zbog loše cirkulacija i prehranjivanja ploda? Ili je prestanak razvijanja ploda povezan s lošom kvalitetom embrija odnosno genetskim ili kromosomskim greškama? Imam još 2 zamrznuta embrija. U navedena 2 postupka vraćeni su svježi najkvalitetniji embriji pa me zanima je li pametno pokušavati sa zamrznutim ako su oni u startu bili lošiji? Koje bi mi pretrage preporučili obaviti prije sljedećeg pokušaja osim kariograma supruga i mene na koji smo naručeni za 2 mj?

Odgovorila: Prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,

Žao mi je zbog dva pobačaja koja ste imali. To još nije definicija habitualnih pobačaja, ali obzirom na Vašu dob mislim da treba probati učiniti sve da se pobačaj ne bi ponovo desilo. Zato, osim kariograma, možete zamoliti svog liječnika da Vam eventualno učini i cervikalne briseve, briseve maternice (uterobrush), test na šećernu bolest, laboratorijske pretrage za Vaše opće zdravstveno stanje, za antifosfolipidni sindrom te pretrage na infekcije. Nažalost, ni sve te pretrage ne garantiraju da je sve u redu, jer mi još ne znamo sve moguće razloge pobačaja.

Mi u B+ ne kriopohranjujemo loše zametke, a vjerujem da to ne rade niti u bolnici. Nažalost, čak i da su lošiji zameci, po hrvatskom Zakonu o MPO Vi morate vratiti kriopohranjene zametke prije nego smijete u svježi postupak. Zato hrabro, i ne gubite vrijeme, morate imati FET kroz najkasnije par mjeseci.

Postavi pitanje