Select Page

Aktualno

Aktualno

27.1.2017. POI

Prijevremena ovarijska insuficijencija (POI) označava nastup menopauze (zadnje menstruacije u životu žene) prije navršenih 40 godina života. Uzroci mogu biti raznoliki, a često se uzrok ne nađe pa govorimo o idiopatskoj POI. Kod žena s POI povremeno može doći do slučajne aktivnosti jajnika, što može rezultirati ovulacijom te posljedično trudnoćom. Šansa za trudnoću u žena sa POI iznosi svega 5-10%.

Učestalost POI iznosi 1%. Karakterizirana je sekundarnom amenorejom (izostankom menstruacije) u žena mlađih od 40 godina te laboratorijskim (povišen FSH i LH te niski estradiol) i ultrazvučnim (tanak endometrij, atrofični jajnici bez antralnih folikula ili s niskim brojem antralnih folikula) pokazateljima menopauze.
Poznati uzroci POI uključuju brojčane i strukturalne kromosomske greške (potrebno je učiniti kariogram), autoimune bolesti (često pozitivna anti-adrenalna protutijela CYP21), a jatrogena POI se javlja kao posljedica prijašnjeg zračenja i/ili kemoterapije.
Dugoročno liječenje POI usredotočeno je na posljedice manjka estrogena. Manjak estrogena uzrokuje povećani rizik za razvoj osteopenije i osteoporoze, kao i raniji razvoj bolesti srčanih krvnih žila (koronarna bolest srca). Od subjektivnih simptoma prisutne su tzv. vazomotorne tegobe (valovi vrućine, nesanica), a razvija se i genitourinarna atrofija (suhoća rodnice, smetnje mokrenja). Zbog svega navedenog, ukoliko nema specifičnih kontraindikacija, žene s POI trebaju kontinuirano uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju. Osim toga, za zdravlje srca i kostiju, potrebno je njegovati zdrave životne navike (izbjegavanje pušenja cigareta, vježbanje, adekvatan unos vitamina D i kalcija). Hormonsko nadomjesno liječenje preporuča se kontinuirano do najmanje 50. godine života (vrijeme očekivane menopauze).

Već je ranije spomenuto da u žena s POI postoji mogućnost povremene slučajne ovulacije te da je šansa za spontanu trudnoću 5-10% (jednaka šansi za trudnoću u perimenopauzalnih žena).
Nažalost, nema dokaza da bilo koji postupak medicinski potpomognute oplodnje, osim donacije jajnih stanica, može povećati šansu za trudnoću u žena s POI.