Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Lucia

Poštovani,

U postupcima sam potpomognute oplodnje. Partner ima dijagnozu teratozoospermije. Kod mene je 2021., s 29 godina, učinjena operacija sactosalpinksa i ciste lijevog jajnika. Nakon operacije imala sam 2 embriotransfera koje su rezultirala trudnoćom, ali je došlo do spontanog pobačaja/missed ab. Zatim sam imala još dva neuspješna postupka. Nakon toga sam bila na drugoj operaciji, uklonjen je desni jajovod i učinjena histeroskopija, a nalaz biopsije endometrija bio je sterilan. Od dodatnih pretraga napravila sam TORCH, inzulinsku rezistenciju, OGTT, proširene pretrage štitnjače, imunološke pretrage (ANA, LAC), koagulogram, D-dimer i nasljedne trombofilije i sve je uredno. Kod petog embriotransfera sam koristila i heparin, no završilo je spontanim pobačajem. Obzirom na sve pretrage koje sam napravila ne znam otkud krenuti, kome se obratiti, što mi je jos ostalo učiniti prije novog pokušaja? Imamo još dva kriopohranjena zametka ali čak razmišljamo krenuti ispočetka u drugoj klinici. Znam da je dobar znak što uspijevam ostvariti trudnoću ali jako je iscrpno prolaziti svaki put isto.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Odgovorila: dr. Kristina Belak

Poštovana,

Učinili ste svu obradu koju je potrebno učiniti kod ponavljanih pobačaja. Niste napisali imate li idealnu težinu, kakav Vam je životni stil, pušite li, vježbate li, i hranite li se dobro, kao i to isto za Vašeg partnera, što sve može utjecati na konačan ishod.

Loš spermiogram može biti uzrok ponavljanih pobačaja, kao i snižen AMH i smanjena rezerva jajnih stanica, pa se u kombinaciji ta dva faktora vjerojatno krije razlog za vašu “lošu sreću”. Dosta ste toga prošli, no nemojte očajavati. Mladi ste, i dok god se može stvoriti kvalitetan zametak postoji šansa za uspješnu trudnoću.

Važno je naglasiti da, prema hrvatskom Zakonu o MPO, u novi postupak medicinski potpomognute oplodnje možete krenuti tek kada iskoristite sve kriopohranjene zametke.

Postavi pitanje