Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Kod blage stimulacije ovulacije za IVF koriste se tablete klomifena ili letrozola, najčešće od 3. dana ciklusa tijekom 5 dana, iako je moguće terapiju započeti i ranije i kasnije. Ovo odlučuje liječnik prema standardnoj duljini ciklusa žene, te njenoj rezervi jajnika. Nakon toga stimulacija se nastavlja injekcijama gonadotropina, do veličine folikula od 17-20 mm, za što je obično potrebno 2-4 dana. Tijekom blage stimulacije obično je potrebno učiniti jednu do dvije folikulometrije. Ponekad se koriste i injekcije antagonista kako bi se spriječila prijevremena ovulacija, što značajno poskupljuje protokol.

Prednosti blage stimulacije su manja potrošnja lijekova, niži troškovi, ugodnija je za pacijente, a rizik za razvoj sindroma hiperstimulacije jajnika je minimalan. Blagom stimulacijom se očekuje aspiracijom dobiti manji broj jajnih stanica te najčešće nema viška zametka za kriopohranu. U mladih zdravih žena stope trudnoća su usporedive sa standardnom stimulacijom, ali kako najčešće nema kriopohrane kumulativna uspješnost je lošija.

Grupa žena koja može profitirati od blage stimulacije za IVF su žene sa visokom rezervom jajnika. Naime, kod njih blaga stimulacija smanjuje opasnost od hiperstimulacije jajnika, koja je inače vrlo visoka, a zbog velike rezerve one mogu dobiti više stanica i time i kriopohranu zametaka.