Select Page

Neplodnost

Neplodnost

U najnormalnijim prirodnim uvjetima plodnost je žene niska. Fekundabilnost je vjerojatnost ostvarivanja trudnoće u jednom menstruacijskom ciklusu i kod normalnih parova iznosi oko 25%. To znači da ukoliko zdrav mladi par ima odnos točno na ovulaciju, šansa da žena zatrudni je svega 25%. U žene starije od 40 godina fekundabilnost je svega 4-5%.

I kad žena zatrudni, 50-60% tih trudnoća će završiti vrlo rano, takozvanom biokemijskom trudnoćom (trudnoćom kod koje je povišen hormon trudnoće u krvi, ali se trudnoća odmah prestane dalje razvijati i razina ovog hormona pada). Kako se danas zna da veliki postotak ranih trudnoća propada, od fekundabilnosti treba razlikovati fekunditet koji je vjerojatnost rađanja živog djeteta po jednom menstruacijskom ciklusu, koji iznosi tek oko 10% i zbog čega čovjek ima najslabiju sposobnost prokreacije u prirodi.

Ukoliko se trudnoća nastavi dalje razvijati, šansa za rani spontani pobačaj (prije 12. tjedna trudnoće) je 10-15%. Nakon 12. tjedna trudnoće pobačaji su rijetki, i trudnoća obično završava rađanjem djeteta u terminu.

Sve svjetske statistike pokazuju da se žene odlučuju za trudnoću kasnije, a najveći porast trudnoća zabilježen je u dobnoj grupi od 35-39 godina. Međutim, postoji i postepeni pad plodnosti u žena iza 30-te godine, a posebno iza 40-te godine života. Uzevši to u obzir, većina parova postane frustrirana ukoliko im se trudnoća ne dogodi odmah, u prvom ili prvih par pokušaja. Ovo za konkretan par ne mora ništa značiti, jer mogu uspjeti ostvariti trudnoću nakon vrlo kratkog pokušavanja, ali obzirom je oko 20% žena iza 35-te godine života neplodno treba imati i plan što učiniti ako trudnoća ne nastupi nakon određenog vremena.

Kako se žena približava menopauzi, njena se zaliha jajnih stanica iz jajnika ubrzano troši. U mlađoj dobi obično u jednom ciklusu sazrije jedna jajna stanica, a iza 37-me godine života nerijetko dvije. Zato se u “starijih” žena češće događaju blizanačke trudnoće u usporedbi sa mlađim.

Također, veliku frustraciju u žena izazivaju biokemijske trudnoće, za koje se prije uvođenja vrlo osjetljivih testova na trudnoću, kakve danas imamo na tržištu, nije ni znalo, nego se samo smatralo da je menstruacija zakasnila. Međutim, iz gore navedenih brojki jasno je da treba imati malo strpljenja i malo dulje pokušavati, jer se neplodnost definira kao nemogućnost zanošenja nakon jedne godine nezaštićenih odnosa. Iznimka od ovog pravila su parovi kod kojih je žena prešla 35 godina života i koji trebaju reagirati i javiti se doktoru već nakon 6 mjeseci, kao i parovi koji zbog nekog razloga sumnjaju da će do trudnoće doći teže.