Select Page

Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja

Embriotransfer (ET) je bezbolni postupak kod kojeg se u maternicu istiskuju zameci stvoreni MPO postupkom, uz kontrolu ultrazvuka ili bez ultrazvuka.

Embriotransfer se može obaviti najranije dvadeset i četiri sata poslije punkcije, iako se to u praksi rijetko događa. Najranije se embriji vraćaju nakon 48 sati, a najčešće nakon 3 ili nakon 5 dana. Zameci stari 5 dana zovu se blastociste  i imaju velik potencijal za implantaciju, odnosno šansu za trudnoću. Stvaranje blastociste je zapravo selekcija najkvalitetnijih zametaka. Tim postupkom nastoji se imitirati priroda, jer do implantacije i u prirodi dolazi 5 dana nakon oplodnje.

Međutim, do petog dana ne razvijajuju se svi zameci. U 20% slučajeva, ukoliko se transfer ne učini treći dan, može se dogoditi da petog dana nema nijednog zametka za transfer. Ukoliko se razvije samo jedan ili dva zametka, svi se prenašaju. Tri zametka su limit iznad kojeg se više zametaka ne vraća. S većim brojem embrija raste i  rizik od višeplodne trudnoće, a paralelno s time i rizik od pojave spontanih pobačaja, prijevremenih poroda i komplikacija u trudnoći.

Na ginekološkom stolu, ginekolog će staviti instrument u rodnicu i prikazati vrat maternice i odstraniti sluz. Zatim će uvesti tanki kateter u maternicu te kroz njega istisnuti zametke. Prijenos zametaka treba biti atraumatski. Biolog će provjeriti kateter nakon zahvata, da budemo sigurni da su zameci istisnuti. Postupak je bezbolan, a tijekom njega mogu se osjetiti samo blagi grčevi slični menstrualnim. Ponekad se nakon transfera javi malo krvarenje, obično s površine vrata maternice, a ne iz maternice.