Select Page

Subspecijalisti humane reprodukcije

Subspecijalisti humane reprodukcije

Doc.prim.dr.sc. Romana Dmitrović završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je ginekologije i opstetricije i uži specijalist humane reprodukcije. Docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Od 2001. je magistar medicinskih znanosti (mr.sc.) na poslijediplomskom studiju iz Ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2008. godine je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani obranila doktorsku dizertaciju pod naslovom „Endometrial thickness following embryo implantation“. Od 2012. je i primarijus.

Educirala se i usavršavala u vrhunskim svjetskim klinikama s kojima i dalje surađuje. 2000. je radila u Department of Obstetrics and Gynecology na Northwestern University u Chicagu, SAD (mentori: prof.dr. John Sciarra i prof. dr. Louis Keith, vodeći svjetski stručnjaci za probleme neplodnosti, endometrioze, laparoskopske i histeroskopske kirurgije i višeplodne trudnoće), od 2003. nekoliko tjedana do mjeseci godišnje je provela u Kliničkoj bolnici Maribor, na Odjelu za reproduktivnu ginekologiju (mentor: prof. dr. Veljko Vlaisavljević), a 2004/2005, tijekom Fulbrihtove stipendije, provela je godinu dana na Penn State University, Milton S. Hershey Medical Center, Department of Reproductive Endocrinology u SAD (mentor: prof.dr. Richard Legro, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području liječenja sindroma policističnih jajnika). Usko surađuje i sa docentom Tonkom Mardešićem, vlasnikom Sanatoriuma Pronatal u Pragu.

Područja interesa dr. Dmitrović su color Doppler i trodimenzionalni/četverodimenzionalni ultrazvuk, potpomognuta oplodnja i reprodukcijska endokrinologija sa posebnim naglaskom na sindrom policističnih jajnika i probleme vezane uz hormonsku neravnotežu u žene. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih izdvajamo International Fellow Award koju su joj dodijelili The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) i The International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO), Nagrada Akademije medicinskih znanosti Hrvatske «Borislav Nakić» za najbolji rad objavljen u 2000 godini za znanstvenika mlađeg od 35 godina, Fulbrightova stipendija, FIRCA – Fogarty International Research Collaboration Award – nagrada američke agencije National Institutes of Health (NIH) za zajednički projekt američkog i stranog znanstvenika, te Znanstveno pedagoška stipendija za strane državljane koji sudjeluju u projektima u Republici Sloveniji – Ad Futura, Znanstveno-nastavna fundacija Republike Slovenije.

Doc.prim.dr.sc. Romana Dmitrović je predavač i znanstveni suradnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i u Rijeci te na poslijediplomskom tečaju prve kategorije „Dopplerska ultrazvučna dijagnostika bolesti krvnih žila“. Kao predavač sudjeluje na domaćim i inozemnim stručnim sastancima, autorica je poglavlja u domaćim i stranim knjigama o ginekologiji, te brojnih znanstvenih članaka koji se citiraju u međunarodnim indeksima. Recenzent je nekoliko važnih međunarodnih časopisa (Human Reproduction, European Journal od Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology, Journal of Assisted Reproduction and Genetics, i Fertility Sterility).