Select Page

AIH i IVF/ICSI

AIH i IVF/ICSI

Za Vašu informaciju, a ukoliko ste se naručili na prve MPO konzultacije u B+ poliklinici, pripremili smo ovaj tekst koji odgovara na najčešća pitanja koja postavljate našim sestrama prije i tijekom prvog dolaska.

Cilj prvih konzultacija je slijedeće:

  • ispričat ćete nam Vašu dosadašnju povijest bolesti, kao i onu Vašeg partnera
  • upoznat ćete nas sa Vašim dosadašnjim nalazima
  • ukoliko niste potpuno obrađeni, napravit ćemo plan za daljnju dijagnostičku obradu
  • ukoliko imate sve potrebne nalaze, napravit ćemo plan liječenja individualno prilagođen Vašim potrebama

Naš liječnik i sestra će Vas provesti kroz cijeli proces potpomognute oplodnje u B+ poliklinici, da biste bili ravnopravni sudionik Vašeg liječenja.

Što da ponesem na konzultacije?

Molimo Vas da ponesete dosadašnju važnu dokumentaciju, da bi ju naš liječnik mogao pogledati (otpusna pisma dosadašnjih operacija, zadnji pregled Vašeg ginekologa, dosadašnje liječenje neplodnosti itd..). Ne morate prirediti kopije, jer ćemo kopirati dokumente koji su nam potrebni.

Koliko stari smiju biti nalazi za postupak?

Molimo da nalazi ne budu stariji od godinu dana, kad je to moguće (papa test, cervikalni brisevi i slično). Markeri na zarazne bolesti, u parova koji idu u prvi postupak MPO, ne smiju biti stariji od 3 mjeseca.

Treba li moj partner doći na konzultacije?

Podržavamo dolazak partnera na konzultacije, jer Vam može pomoći u pamćenju i pravilnom razumijevanju naših uputa, ali njegova prisutnost nije neophodna.

Koje dokumente trebam ispuniti prije prvog dolaska?

Ne trebate ispunjavati ništa prije dolaska. Na dan dolaska ispunit ćete samo kratki upitnik sa Vašim osnovnim kontakt podacima, a kod odlaska dobit ćete dokumente koje oboje trebate pročitati i ispuniti prije slijedećeg dolaska (informirani pristanak)

Također, nakon što se naručite za slijedeći dolazak (obično dogovor za IVF postupak), poslat ćemo Vam dokument koji zovemo “MPO upitnik”, a koji ćemo Vas zamoliti da ispunite prije slijedećeg dolaska. Ovaj dokument sadrži Vaše kontakt podatke, kao i osnovne podatke o Vašim dosadašnjim bolestima i načinu liječenja, te nam je potreban da bismo mogli otvoriti Vašu povijest bolesti.

Koliko se čeka na termin za MPO konzultacije?

Ovo ovisi o dostupnosti liječnika kod kojeg se želite naručiti, ali za većinu naših subspecijalista humane reprodukcije čekanje nije duže od tjedan dana.

Koliko traju prve MPO konzultacije?

Od Vašeg dolaska do izlaska, i ovisno o težini Vašeg slučaja, očekujte da ćete s našim osobljem provesti od 40-60 minuta. Molimo Vas da na konzultacije dođete 10-tak minuta ranije, da biste mogli ispuniti formular s podacima, a ukoliko zbog nepredviđenih okolnosti niste u mogućnosti doći molimo da nam to javite bar jedan dan unaprijed. Mi ćemo se maksimalno truditi poštovati Vaše vrijeme i primiti Vas u predviđenom terminu.

Koliko se čeka na ulazak u postupak medicinski potpomognute oplodnje?

Ovo će ovisiti o Vašim prijašnjim dijagnozama i potrebi za eventualnom intervencijom prije ulaska u postupak, ali za većinu parova koji već imaju nalaze u postupak se može već slijedeći mjesec.

Liječite li pacijente koji ne žive u Zagrebu?

Da, velik broj naših pacijenata nije iz Zagreba. Uspješno surađujemo s kolegama diljem cijelog svijeta u pripremi pacijentica za postupke potpomognute oplodnje te u monitoringu tijekom samog postupka. Komuniciramo s pacijentima telefonski, e-mailom, skypom i slično, te ne tražimo dolazak u Zagreb za svaku folikulometriju, ukoliko je to moguće provesti.

Mogu li ja odabrati koju obradu i koji postupak želim?

Ne, jer to nije etično. Naš liječnik će, poštujući Vaše želje i u dogovoru s Vama, a na osnovu svih poznatih parametara, preporučiti najbolje rješenje za Vas.

Koja će biti ukupna cijena mog liječenja?

Cijena Vašeg postupka će ovisiti o tome planiramo li inseminaciju ili IVF, a ako se planira IVF ovisit će o broju jajnih stanica koje dobijete, broju ultrazvuka, o danu ET-a (posebno se naplaćuje kultura blastociste), te o kriopohrani zametaka i broju nosača na kojima se kriopohranjuje. Okvirno, IVF postupak kod nas možete platiti između 5,000.00 i 15.000 kn. Naš cjenik možete pogledati na ovim stranicama.

Postoje li dodatni troškovi?

Ponekad će biti potrebno vaditi krv za određene hormonske pretrage, što naplaćujemo prema našem cjeniku. Također, prije postupka ponekad tražimo “nulti UZV” koji se plaća, kao i folikulometrije u postupku. Lijekove kupujete sami, u ljekarni.

Moram li lijekove kupiti kod vas?

Ne, lijekove možete kupiti gdje Vam odgovara. U slučaju da ne znate gdje bi kupili lijekove, mi ćemo Vam preporučiti ljekarne u kojoj su marže na lijekove prihvatljive.

Mogu li sve pretrage koje preporučite obaviti kod vas?

Osim eventualne laparoskopije, magnetske rezonance, i sličnih diferentnih pretraga sve pretrage možete učiniti kod nas. Međutim, mi priznajemo i nalaze iz drugih ustanova, te ih ukoliko imate vremena možete napraviti i drugdje

Koliko traje jedan postupak?

Ponekad postupak počinjemo i prije menstruacije, pa to može produžiti trajanje liječenja. Međutim, od početka menstruacije pa do inseminacije odnosno embriotransfera postupci su gotovo uvijek gotovi za najduže 20 dana, češće i za 15 dana. U to vrijeme morate imati 2-4 ultrazvuka, te inseminaciju, ili aspiraciju i transfer. Prema tome, kod nas ćete minimalno morati doći jednom (za inseminaciju) ili dvaput (za aspiraciju i embriotransfer), ukoliko Vam ultrazvuk gleda Vaš liječnik. Ako Vas gledamo mi, tom broju treba pribrojati i nekoliko ultrazvučnih pregleda.

Mogu li imati ultrazvučne preglede u vrijeme koje meni odgovara?

Najčešće možete, jer mi radimo od 8-20 sati. Međutim, vrijeme od 8-10 ujutro je najčešće rezervirano za MPO postupke, te Vam često ne možemo ponuditi rane termine. Također, Vaš liječnik ima svoje radno vrijeme te već ranije naručene pacijente, pa ukoliko želite da Vas baš on pogleda, možda ćete se morati prilagoditi.

Sami zahvati su uvijek u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim terminima, zbog rasporeda rada u laboratoriju

Kakva je Vaša uspješnost?

Naša uspješnost je javno objavljena na ovim web stranicama

Koliko je obično postupaka potrebno za rođenje jednog djeteta?

Prema našoj statistici, 33% parova će uspjeti u prvom postupku, a zatim po trećina i u drugom i trećem postupku. Veću šansu od ove imaju mlađe žene koje imaju kriopohranjene blastociste jer je s njima uspješnost veća.

Koliko zametaka obično vraćate?

Prema Zakonu, parovima u postupku smiju se vratiti maksimalno dva zametka, osim u iznimno teškim slučajevima, kad se smije vratiti i tri zametka. Broj zametaka za ET ovisi o želji para. Mi svakako preporučujemo ET samo jedne blastociste u žena mlađih od 36 godina koje su u svom prvom ili drugom postupku IVF-a. Ova preporuka se ne odnosi na žene koje imaju dvodnevne i trodnevne zametke, jer oni ne nose toliku šansu kao blastociste, te na žene starije od 36 godina

Kada se odlučujete na produženu kulturu, da bi se eventualno stvorile blastociste?

Ukoliko nakon 72 sata kultivacije zametaka imamo više od četiri zametka, u dogovoru s parom produžit ćemo kultivaciju tih zametaka do stadija blastociste. Detaljno o ovome možete pročitati u našim Kriterijima za kriopohranu zametaka.

Mogu li se telefonski ili mailom upisati na listu postupaka preko HZZO-a?

Ne. Na tu listu može Vas upisati samo naš liječnik, na konzultacijama na kojima će dobiti uvid u sve Vaše nalaze koji moraju biti uredni. Tad će provjeriti imamo li mjesta na listama za HZZO postupke, a ako imamo upisat će Vas na listu, odrediti Vam protokol i datume postupka, te će Vam sestre dati ostale upute.

Ako sam bila u stimuliranom postupku preko HZZO-a, moram li platiti FET?

Ne. Prema Ugovoru s HZZO potpisanom u svibnju 2021, HZZO nam refundira cijenu svježeg postupka, eventualne kriopohrane u tom postupku, te krioembriotransfera koji će proizaći iz te stimulacije. Nastavak kriopohrane nakon pet godina čuvanja zametaka nije pokriven ovim Ugovorom.

Što ako partner neće moći prisustvovati zahvatu?

Ukoliko se kod Vas planira inseminacija, najbolje je odustati od planiranog zahvata. Ukoliko se planira aspiracija a nalaz sjemena je dobar, sjeme se može unaprijed kriopohraniti i odmrznuti na dan zahvata.