Select Page

Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja

Aspiracija (punkcija) folikula je invazivni postupak kod kojeg se iglom iz abdomena dobivaju jajne stanice nastale stimulacijom ovulacije, u pacijentice u koje se planira MPO postupak.

Na dan planiranog zahvata, potrebno je biti natašte. Važno je neposredno prije punkcije potpuno isprazniti mokraćni mjehur. Punkcija se obavlja na ginekološkom stolu,  transvaginalnim putem, pod kontrolom ultrazvuka. Rodnica se ispere posebnim dezinfekcijskim sredstvom i uvede ultrazvučna sonda. Punkcijskom iglom, koja je sistemom plastičnih cjevčica povezana s posudama za skupljanje usisanog sadržaja, prolazi se zid rodnice i ulazi u jajnik. Zatim slijedi aspiracija, odnosno usisavanje sadržaja folikula u kojem se u tekućini nalazi i jajna stanica. Iako je igla dugačka, što ponekad izaziva strah kod pacijentica, dubina uboda za površinske folikule nije veća od 5 do 10 mm. Ubod je blago bolan i pacijentice, koje se odluče za intervenciju bez analgezije, u pravilu ga dobro podnose.

Biolog odmah mikroskopom pregleda sadržaj dostavljenih epruveta i priopći broj dobijenih jajnih stanica i njihovu kakvoću. U našoj ustanovi, pacijentice kod odlaska dobiju otpusnicu, u kojoj su navedeni svi važni detalji aspiracije