Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Što je ambulantna histeroskopija?

Histeroskopija je operativni zahvat kod kojeg se instrument koji sadrži kameru (histeroskop) uvodi kroz rodnicu i kanal vrata maternice u šupljinu maternice.

Histeroskopija nam omogućava direktnu vizualizaciju šupljine maternice te dijagnozu unutarmaterničnih abnormalnosti.

U ambulantnoj histeroskopiji koristi se histeroskop promjera do 5 mm tako da za izvođenje zahvata nije potrebna upotreba drugih instrumenata. To znači da se izravno histeroskopom prolazi kroz rodnicu te potom cervikalni kanal u materište, bez upotrebe instrumenata za širenje rodnice (spekulum) i bez prethodnog širenja kanala vrata maternice (dilatacija). Obzirom da nije potrebna dilatacija, odnosno širenje kanala vrata maternice, što je inače bolan postupak, u pravilu za izvođenje ambulantne histeroskopije nije potrebno koristiti analgeziju i anesteziju.

Šupljina maternice se prilikom histeroskopije proširi pomoću tekućine i tako se vizualizira. Mogući su blagi bolovi i grčevi za vrijeme i nakon izvođenja zahvata, koji su češći nakon operativne histeroskopie, i obično prolaze pola sata nakon zahvata.

Indikacije

Histeroskopija je danas „zlatni standard“ u dijagnostici i liječenju promjena u šupljini maternice. Za razliku od rentgenske histerosalpingografije i transvaginalnog ultrazvuka koji su isključivo dijagnostička metode, histeroskopija nam, osim dijagnostike, u istom aktu omogućava i liječenje promjena („see and treat“).

Indikacije za histeroskopiju su: sumnja na unutarmaternične abnormalnosti (submukozni miom, polip, sinehije), abnormalan nalaz histerograma (Rtg HSG), nenormalno maternično krvarenje, anomalije maternice (septum), neobjašnjena neplodnost, prijašnji spontani pobačaji, zaostali unutarmaternični uložak (spirala).

Histeroskopija se može raditi i kao priprema za IVF: radi analize anatomije cervikalnog kanala, ciljane biopsije endometrija („datiranje endometrija“), kod ponavljanih neuspjeha IVF-a. Prednost histeroskopije je što se u istom ciklusu nakon histeroskopije može učiniti IVF.

Histeroskopija može puno preciznije od rentgenske histerosalpingografije i transvaginalnog ultrazvuka dijagnosticirati male unutarmaternične abnormalnosti koje mogu utjecati na plodnost (u oko 10% žena nađen je maternični uzrok neplodnosti!).

Prednosti ambulantne histeroskopije

– Nije potrebna anestezija i analgezija (nema dilatacije cervikalnog kanala)

– Komplikacije su rijetke

– Dijagnostička i terapijska metoda u istom aktu ( „see and treat“)

Nedostaci ambulantne histeroskopije

– Dio žena ipak očekuje, želi ili traba anesteziju i/ili analgeziju

– Obzirom na skupu opremu, i zahvat je skup

– Veće unutarmaternične abnormalnosti (veliki polip, miomi) ipak zahtijevaju klasičnu histeroskopiju u operacijskoj sali (resektoskopija)

Postupak

Prije same histeroskopije potrebno je obaviti ginekološki i ultrazvučni pregled prilikom kojeg se postavlja indikacija za histeroskopiju. Potrebno je imati i uredan papa test i cervikalne briseve ne starije od godine dana. Drugi nalazi nisu potrebni za izvođenje ambulantne histeroskopije. Histeroskopija se radi u prvoj (folikularnoj) fazi menstruacijskog ciklusa nakon prestanka menstruacijskog krvarenja jer je tada najbolja vizualizacija maternične šupljine. Ako se odlučite provesti zahvat, prije zahvata morat ćete potpisati informirani pristanak za liječenje i medicinske intervencije.

Upute za naručivanje na zahvat možete pročitati ovdje