Select Page

Neplodnost

Neplodnost

Ovarijska rezerva je naziv za zalihu jajnih stanica odnosno folikula. S godinama opadaju i broj i kvaliteta jajnih stanica, odnosno smanjuje se ovarijska rezerva.  Žene se rađaju s oko 6-7 milijuna jajnih stanica, do puberteta ih preostane oko 400000, a do kasnih tridesetih preostane ih manje od 30000. Ovarijska rezerva varira od žene do žene, te kod nekih značajnije opada već u dvadesetima, dok je kod nekih žena održana i u kasnijim četrdesetima. Međutim, održana ovarijska rezerva u kasnim četrdesetim nije garancija za uspješnu trudnoću, jer je glavni prognostički faktor za kvalitetu jajne stanice dob žene. Smanjena ovarijska rezerva najčešće nije praćena nikavim simptomima, iako se u nekih žena, pogotovo blizu perimenopauze, skrate menstruacijski ciklusi, npr. s 28 na 25 dana.

Osim starenjem, ovarijska rezerva se može smanjiti zbog različitih bolesti (npr. endometrioza) te zbog ozljede jajnika (prilikom operacije). Međutim, često ne nađemo uzrok smanjene ovarijske rezerve (idiopatska).

Za procjenu ovarijske rezerve koristimo laboratorijske nalaze (AMH i bazalni FSH) u kombinaciji s ultrazvučnim pregledom jajnika (broj antralnih folikula – AFC).

Nažalost, nema lijeka koji može usporiti ili prevenirati smanjenu ovarijsku rezervu. Smanjena rezerva jajnika u žena mlađih od 36 godina ne mora imati lošu prognozu, jer su zbog njihove mladosti u ovih žena još postojeće kvalitetne jajne stanice. Međutim, u žena preko 40 godina sa jednakim nalazima trudnoća će se puno teže ostvariti.