Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Nestrpljiva

Poštovani,
Imam 29 god a moj muž 34. Već 1,5 godinu pokušavamo dobiti bebu… Nakon 7 mjeseci pokušavanja dobila sam pozitivan test ali je nažalost završilo biokemijskom trudnoćom. Nakon toga smo bezuspješno pokušavali 5 mjeseci, zatim potražili stručnu pomoć. Mužu je spermiogram uredan. Moj Amh iznosi 23, a HSG je pokazao da su jajovodi prohodni. Hormonske pretrage nisam radila jer moj doktor misli da nisu potrebne, jer imam redovne cikluse i ovulacije. Pokušali smo 4 ciklusa indukcije ovulacije letrozolom, HCG stopericom i tempiranim odnosima. Svaki mjesec bi imala 1 folikul, samo 1 mjesec 2 folikula, ali besupješno. Uz to za vrijeme terapije letrozolom krvarenja su mi trajala 11 dana. Primjetila sam da za vrijeme ovulacije uopće nemam plodne sluzi, pitala sam svog doktora dali je to možda problem, on je odgovorio da zato radimo indukciju ovulacije, ali je ja ni tada nisam imala. Sto vi mislite, dali to možda ometa oplodnju i dali postoji ikakva terapija da se dobije više sluzi?
Hvala i Lp

 

Odgovorila: prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,

Terapija za manjak sluzi je dobra i kvalitetna ovulacija, koju Vi na letrozolu čini se nemate. To sugeriraju krvarenja od 11 dana i izostanak obilne i prozirne sluzi koja je tipična za ovulaciju. Također, Vaš AMH od 23 pmol/l sugerira blago povećanu ovarijsku rezervu, što bi također moglo dovesti do nekvalitetnih ovulacija. Letrozol je odličan lijek, ali Vama vjerojatno treba još nešto.

Svakako mislim da trebate napraviti hormonske pretrage. Mada će one u 9 od 10 tako mladih žena biti uredne, zbog onog malog broja pacijentica kod kojih se utvrdi hipotireoza ili hiperprolaktinemija isplati ih se napraviti. U indukciji ovulacije vjerojatno treba koristiti i malo injekcija gonadotropina, nakon čega ćete vjerojatno uspjeti. Nakon godinu i pol pokušavanja imate i indikaciju za inseminaciju, pa i to već ima smisla probati. Sretno

Postavi pitanje