Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: tinchy

Poštovani, molila bih Vas da mi odgovorite da li je moguće tokom ivf/icsi procedure zamijeniti uzorke sjemena ukoliko je u istom trenutku više parova došlo na punkciju? Kako se to sprječava? Daje li partner uzorak sjemena prije, za vrijeme ili nakon punkcije partnerice i što se događa nakon toga?

Idu li uzorci istog para u isto vrijeme u laboratorij? Malo mi je to sve nejasno pa bih Vas molila za razumijevanje i da mi to malo pojasnite. Hvala, Tina.

Odgovorila: dr. Martina Bračun

Poštovana,

U laboratorijima u kojima je velika frekvencija pacijenata postoje strogo propisana i nadzirana pravila kako ne zamijeniti biološke uzorke. Nabrojat ću Vam neke:

Uzorci koji ulaze u laboratorij označavaju se vodootpornom tintom kojom se na posudu koja sadrži genetski materijal upiše ime, prezime i godište (ili neki sličan jedinstveni identifikator, kao npr. novostvoreni barcode para) oba partnera.

Sve posude s biološkim materijalom, kao i sav pisani materijal, označavaju se na ovaj način čime se sprečava zamjena uzoraka. Računalni podaci također sadrže novogenerirani jedinstvene identifikatore, kako se podaci jednog para ne bi upisali na krivo mjesto.

Partner može dati uzorak sjemena i prije aspiracije, ali uobičajeno je da se najprije učini aspiracija i potvrdi da aspirat sadrži jajnu stanicu.

Pacijentica prije aspiracije ili drugog zahvata također treba osobno i glasno potvrditi svoj identitet osoblju laboratorija (“Zovem se…”). Prilikom predaje aspirata s jajnim stanicama u laboratorij, osoblje operacijske sale još jednom glasno potvrđuje identitet pacijentice. Kriopohranjeni materijal obično ima tri ili četiri identifikacijska obilježja mjesta gdje je materijal smrznut.

U današnje vrijeme, primjenom opisanih mjera predostrožnosti, mogućnost zamjene biološkog materijala je iznimno mala.

 

Postavi pitanje