Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Jele35

Postovani,
muz ima dijagnozu oligoasthenozzospermia (teski oblik), s tim da morfologija uopće na nalazima nikad nije navedena. Odlučili smo se za ivf ali prirodno ostajem trudna bas prije dogovorenog ivf-a. Prvi put to se desilo prije 7 godina (missed ab u 8 tjednu trudnoće), i drugi put ove godine baš prije dogovorenog postupka. Trudnoća je bila uredna uz simptome mucnine do 20 tt, vrtoglavice, lošeg okusa u ustima. Ali bebici je stalo srce u 24 tjednu trudnoće i imala sam inducirani porod.
Moram napomenuti da sam odbila kombinirani probir i Nifty test. Nalaz PHD nije otkrio nista.
Koje nalaze sad napraviti? Jeli moguće da je los nalaz spermiograma uzrok pobačaja?
Zahvaljujem na odgovoru i savjetu!

Odgovorila: Prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,

Žao mi je zbog loših iskustava u prošlosti. Nije lako odgovoriti na Vaše pitanje jer nitko ne zna zašto Vam se pobačaj desio dva puta. Ukoliko je ovo “35” u nadimku broj godina, onda nije čudno da spontano ostajete trudni unatoč teškoj oligo, astheno, i vjerojatno i terato (loša morfologija se označava sa dijagnozom terato) spermiji. Naime, te tri dijagnoze su najčešće povezane. Unatoč tome, Vi više ne biste smjeli spontano ostati trudni jer nije isključeno da je razlog pobačajima loš nalaz sjemena.

U ovom tekstu naći ćete još neke pretrage koje možete napraviti. Više pretraga treba Vašem suprugu nego Vama, jer mu treba ozbiljna obrada razloga za tako loš nalaz sjemena. Međutim, ono što svakako morate jest naći liječnika koji će Vam voditi cijeli proces dolaska do sljedeće trudnoće, koji će odrediti koje pretrage trebate napraviti i kada, i kojem ćete vjerovati da zna što radi. 

Postavi pitanje