Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Atkalv

Postovani,
kod muza je nadjena bakterija enterococcus faecalis u ejakulatu. Pije antibiotik. Citala sam da je bakterija jako uporna te je se tesko rijesiti. Da li se moze u IVF ili inseminaciju ici ako je se u duzem periodu ne uspije rijesiti? Naime, odgodjen nam je postupak zbog toga. Hvala

Odgovorila: prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,
Prije početka IVF postupka parove treba uputiti na testiranje na hepatitis B virus, hepatitis C virus, i virus humane imunodeficijencije (HIV), a još se ponegdje, prema starijim preporukama Europskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju, traže i testovi na sifilis.

Uz to, ni žena ni muškarac u IVF postupku ne bi trebali imati klamidijalnu infekciju, a žena ni bakterijsku vaginozu, jer su to spolno prenosive bolesti i povezane su sa spontanim pobačajima i drugim problemima u trudnoći. Ovo u žena saznajemo cervikalnim brisevima, a u muškaraca bakteriološkom pretragom ejakulata.

U Hrvatskoj je običaj da se uz ove pretrage rade i cervikalni brisevi i ejakulat bakteriološki na aerobe (enterokok, streptokok, kandida i sl), mikoplazmu i ureaplazmu, mada za nijedan od ovih patogena nema dokaza da smanjuje uspješnost IVF postupka, ili povećava rizik za loš ishod ili patologiju trudnoće. Svakako, kada ih nađemo, ima smisla popiti jednu kuru antibiotika ili pokriti IVF postupak antibiotikom, ali prema mom mišljenju nije potrebno odgađati postupak zbog ovih infekcija, jer nisu spolno prenosive i ne predstavljaju rizik bilo za IVF postupak, bilo za uvjete u laboratoriju.

Postavi pitanje