Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la:kaja76

Poštovana,
imam 39 godina i dijete od 3 godine dobiveno uz pomoć inseminacije i klomifena. Htjela bih još jedno dijete, ali me neke stvari muče. Menstruacije su mi neredovite (40-45 dana), hormoni su mi uglavnom u redu (FSH 5,9, LH 5,3), testosteron mi je malo niži od referentnih vrijednosti, a prolaktin je pod terapijom Bromergonom u granicama normale.

Imam mikroadenom hipofize 4,5 mm i zanima me je li pametno primati bilo kakve stimulatore ovulacije s obzirom na taj mikroadenom. Hoće li on porasti ili se preobraziti u nešto zloćudno? Na klomifenu je navedeno da je kontaidicirano uzimati ga kod prisutne organske intrakranijalne lezije ili tumora hipofize, hormonski ovisnih tumora pa me zanima odnosi li se to i na moj mikroadenom. Je li mi pametno izlagati se tim lijekovima ili odustati s obzirom na hipofizu i godine koje imam pa je i uspješna trudnoća vjerojatno manje moguća? Zahvaljujem! Pozdrav

Odgovorila: prim.dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana,
Vi imate dijete dobiveno uz pomoć klomifena, dakle na vlastitom ste se primjeru uvjerili da ne mora biti škodljiv. Također, mikroadenom je po definiciji vrlo maleni i dobroćudni tumor, koji ne raste i ne alterira maligno. Međutim, nitko Vam ne može obećati da se i drugi put ako budete stimulirani ništa neće desiti jer u životu rizici postoje, iako je najveća vjerojatnost da se ništa neće desiti. Uvijek možete liječniku reći da ste zabrinuti pa promijeniti način stimulacije. Moram priznati da bi mi bilo malo žao da nemate drugo dijete jer ste ovo prvo dobili lako, a bez obzira na dob Vaša je šansa velika jer ste već bili trudni. Ali, odluka je Vaša i samo je Vi možete donijeti, i ja Vam želim da budete zadovoljni s njom.

Postavi pitanje