Select Page

Aktualno

Aktualno

Pitao/la: Amra

Postovani,
prije deset dana mi je laparaskopski odstranjena vanmatericna trudnoca skupa sa lijevim jajovodom u kom je bila. Desni jajovod je takodjer zacepljen. Imam 32  godine i jednu trudnocu i porod u 2007. godini. Poslije toga imala sam dva spontana pobacaja, zadnji prije dvije godine i uradjena je kiretaza. Zanima me da li postoji sansa i mogucnost da se ovaj preostali jajovod “odcepi”? Hvala unaprijed na odgovoru

Odgovorila: dr. Martina Bračun

Poštovana,
Neplodnost se definira ne samo kao nemogućnost začeća, nego i kao nemogućnost iznošenja trudnoće, što je slučaj kod Vas. Oštećenje jajovoda jedan je od najčešćih uzroka neplodnosti. Glavni razlog oštećenja jajovoda je zdjelična upalna bolest. Obično je riječ o tzv. „tihoj“ upali što znači da nema nikakvih simptoma upale. Najčešće se radi o upali uzrokovanoj Chlamidiom trachomatis. Također, oštećenje jajovoda može biti posljedica endometrioze, upalnih bolesti crijeva ili oštećenja prilikom prijašnjih operacija. Žene s oštećenim jajovodima će teško spontano zanijeti, a ako  dođe do trudnoće, ona će češće biti u jajovodu (izvanmaternična trudnoća).

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, nakon operacije popravka oštećenih jajovoda šanse za spontanu trudnoću u maternici su vrlo male te ćete vjerojatno trebati IVF postupak ako je za vrijeme operacije nađen začepljen jajovod ispunjen tekućinom, ili ako je nađeno puno priraslica između jajovoda i jajnika. Šanse za urednu trudnoću su oko 20-30% ako je tijekom operacije nađen jajovod urednog izgleda, ali neprohodan. Jedini slučaj u kojem će Vam šanse biti bolje nego prije operacije je ako se intraoperativno nađe tek nekoliko priraslica između jajnika i jajovoda koje se razriješe.

Obzirom na Vašu dob, odstranjen jedan jajovod, a preostali jajovod oštećen, te spontane pobačaje, predlažem Vam dodatnu obradu te kasnije i medicinski potpomognutu oplodnju (IVF).

Srdačan pozdrav, dr. Martina Bračun

Postavi pitanje