Select Page

Reprodukcijska medicina

Reprodukcijska medicina

Trebam li se čuvati od trudnoće u vrijeme pandemije koronavirusom?

Ako niste zaraženi, smijete pokušavati i dalje. Međutim, puno je čimbenika koje morate uzeti u obzir prije nego odlučite da sad želite ostati trudni. To su vaša dob (imate li luksuz odgoditi trudnoću na 6 mjeseci), dostupnost doktora koji će vam voditi trudnoću (jer je sada teže doći do doktora za rutinske preglede), postoji li opasnost da će se vaši ukućani zaraziti (i kako organizirati izolaciju/samoizolaciju) i sl.

Ne postoji apsolutna preporuka izbjegavanja trudnoće u vrijeme pandemije ako ste zdravi, međutim kako postoji mnogo nepoznanica (rizik pobačaja i/ili prijevremenog poroda u slučaju kasnije infekcije nije poznat, ostali rizici u trudnoći i kasniji razvoj djece u slučaju infekcije itd…) važno je razmisliti može li se trudnoća odgoditi.

Trebam li se čuvati od trudnoće ako sam zaražena koronavirusom?

Da, predlažemo da ne pokušavate ostati trudni dok god se potpuno ne oporavite. Nisu poznate šanse, vjerojatnosti niti rizici trudnoće u vrijeme aktivne bolesti te smatramo da biste previše riskirali.

Trudna sam, trebam li ići kod doktora da potvrdim trudnoću?

Kada prođe 6 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije (ako su vam ciklusi redoviti), ili nešto više ako su vam ciklusi neredoviti, da, trebate ići kod doktora da utvrdi da je vaša trudnoća uredna.

Postoji li šansa da se zarazim kod ginekologa?

Medicinski djelatnici poštuju sve propisane mjere zaštite od infekcije i inače, a pogotovo u vrijeme sadašnje pandemije. Od pacijenata se traži da dođu u točno vrijeme da se izbjegne boravak u čekaonama, pratnji nije dozvoljen ulazak na preglede i konzultacije, potrebno je dezinficirati ruke prije ulaska u prostor, itd.. Nošenje maski je dobrodošlo za pacijente a obavezno za osoblje. Sve prostorije se konstantno provjetravaju, a nakon izlaska pacijenta se prostor u kojem je boravio i dodirivao bilo što dezinficira.

Međutim, i unatoč vrlo strogim mjerama sigurnosti, ljudi ponekad ne znaju da su zaraženi i mogu širiti infekciju i prije pojave simptoma. Zato garancija da se ne možete zaraziti bilo gdje nije moguća.

Trudna sam i zaražena koronavirusom, što mogu očekivati i mogu li zaraziti svoju bebu?

Prema zasada dostupnim podacima, čini se da trudnice nisu rizična skupina za komplikacije tijekom infekcije koronavirusom, jer samo 1% ima teži oblik bolesti koji zahtijeva odlazak liječniku. Međutim, zasada se malo trudnica zarazilo, nemamo pouzdane podatke o eventualnom prolasku virusa kroz posteljicu prema plodu, a trudnice su i inače sklonije respiratornim infekcijama, pa ih zasada smatramo rizičnom populacijom.

Trenutno nemamo pouzdane informacije o prelasku infekcije sa zaražene trudnice na plod ili na novorođenu bebu. Ovaj prelazak, iako rijedak, nije nemoguć, te je već zabilježeno nekoliko slučajeva takve vertikalne transmisije zaraze.

Ako se zarazim koronavirusom, hoću li postati neplodna?

Nemamo zasada podataka o ovakvoj mogućnosti, međutim neplodnost kao posljedica infekcije virusom ne djeluje kao realna mogućnost.

Imam 40 godina i u postupcima IVF-a sam low responder, hoće li odgađanje postupaka utjecati na moju šansu?

Smatra se da nekoliko mjeseci odgode neće napraviti veliku razliku i da ćete i dalje imati šansu kakvu ste imali i prije zaustavljanja postupaka.

Imamo sve nalaze i spremni smo započeti IVF postupak. Kad to najranije možemo?

Ministar zdravstva je 18.ožujka 2020. svim ustanovama za medicinski potpomognutu oplodnju u Republici Hrvatskoj naložio da obustave provođenje MPO postupaka do daljnjega. Postupke u Hrvatskoj neće biti moguće raditi do opoziva ove odluke. Ista je situacija u inozemstvu, jer su ESHRE (Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju) i ASRM (Američko društvo za reproduktivnu medicinu) također zaustavili postupke MPO u zemljama kojima su nadležni.

Ovo se odnosi na stimulaciju ovulacije, intrauterinu inseminaciju, in-vitro fertilizaciju (IVF), krioembriotransfere, te kriopohranu jajnih stanica iz razloga koji nisu hitni (npr. operacija malignih tumora).

Mogu li nastaviti ili započeti obradu neplodnosti dok čekam?

Oprezno možete. Ne preporučuje se u ovo vrijeme raditi bilo kakve ne-hitne medicinske zahvate koji zahtijevaju duži kontakt s više osoba (naprimjer dijagnostičke histeroskopije ili laparoskopije, ispitivanje prohodnosti jajovoda), ali neke osnovne pretrage u laboratorijima, pregled i ultrazvuk kod ginekologa, spermiograme i konzultacije (osobito preko interneta) možete planirati.

Je li moj genetski materijal (zameci, jajne stanice, sjeme) siguran?

Da, jer nema načina da virus uđe u spremnike tekućeg dušika u kojima se čuva vaš genetski materijal.

Što da radim dok čekam postupak IVF-a?

Ako vam treba savjet liječnika u vezi vaših opcija, dogovorite savjetovanje preko interneta, bez dolaska kod liječnika. Neki pacijenti će trebati prestati pušiti, drugima je korisno smanjiti tjelesnu težinu, početi vježbati ili promijeniti prehranu da bi njihove šanse za trudnoću bile veće, pa iskoristite vrijeme za to dok čekate.