Select Page

Uspješnost postupaka potpomognute oplodnje

Uspješnost postupaka potpomognute oplodnje

Ovo su ukupni rezultati uspješnosti liječenja potpomognutom oplodnjom u Poliklinici BetaPlus, za 2012. godinu.

Inseminacije

Uspješnost za cijelu godinu bila je 14%. Pacijentice su bile u dobi od 24 do 38 godina. Prosjek godina pacijentica koje su ostvarile trudnoću,  najčešće u prvom ili drugom pokušaju inseminacije, bio je 30.6. Prosjek godina onih koje nisu ostale trudne bio je 32.7 godina. U ovoj je grupi jedna blizanačka trudnoća.

IVF/ICSI

Za cijelu godinu, uspješnost je bila 36% po započetom stimuliranom ciklusu, odnosno 39% po učinjenom embriotransferu. U ovom trenutku imamo 33.9% kliničkih trudnoća (iza 12-og tjedna trudnoće) po embriotransferu.Najmlađa pacijentica koja je ostvarila trudnoću IVF-om ima 25 godina, a najstarija 43. U donjoj tablici prikazana je statistička usporedna analiza ovih postupaka, iz koje možete vidjeti da smo bili uspješniji u mlađih žena, u onih kod kojih smo dobili više stanica, kao i u onih koje su imale embriotransfer peti dan.

U grupi pacijentica kod kojih smo imali dvije blastociste za ET petog dana, uspješnost po ET nam je bila 53%, a 25% svih trudnoća su blizanačke. Desila se i prva troplodna trudnoća kod

ET dvije blastociste. Odnedavno preporučujemo i transfer jedne blastociste u odabranih parova.

U 9% pacijentica nismo imali ET, najčešće zbog izostanka oplodnje ili zastoja razvoja zametka nakon oplodnje. Imali smo jednu vanmaterničnu trudnoću.

Za IVF/ICSI prirodni ciklus, uspješnost po ciklusu bila je 12.5%, ali je po ET 33%, jer u svih žena nismo imali ET.

 

Krioembriotransfer

Uspješnost krioembriotansfera za prošlu godinu je 50%, iako je još uvijek riječ o malom broju postupaka (6/12). U svim slučajevima osim jednog (zbog bolesti pacijentice ET trećeg dana nije mogao biti učinjen) smo kriopohranili i vraćali jednu ili dvije blastociste.

U ovoj je skupini 1 pobačaj, jedna blizanačka trudnoća, a imali smo i jednu heterotopičnu trudnoću (gdje se zameci istovremenu razvijaju i u maternici i u jajovodu) te je pacijentica morala biti operirana i jajovod uklonjen. Trudnoća u maternici se uredno razvija dalje.