Select Page

Aktualno

Aktualno

Pacijentice u Hrvatskoj vrlo često nisu sklone koristiti “hormone”, bile to kontracepcijske pilule, hormonsko nadomjesno liječenje, lijekovi za potpomognutu oplodnju i slično. Sklonije su “prirodnim metodama”, koje su uglavnom korištenje kondoma, prekinuti odnosi, promatranje cervikalne sluzi, razne aplikacije koje prate menstruacijski ciklus, i sl. Zato vjerujemo da će puno njih prigrliti sljedeću metodu utvrđivanja plodnih i neplodnih dana, bilo da ne žele, ili naprotiv, žele ostvariti trudnoću.   

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je po prvi put u svojoj povijesti odobrila jednu smartphone aplikaciju, Natural Cycles, za pomoć pri planiranju kontracepcije kod žena reproduktivne dobi, ili pomoć pri zanošenju. Aplikacija nije predviđena za žene sa neredovitim ciklusima, sindromom policističnih jajnika, koje doje, sa nekontroliranom bolesti štitnjače, itd..

Prema proizvođaču, aplikacija ima 93% uspješnosti (utvrđeno kod preko 22 tisuće žena koje su je koristile) kod izbjegavanja neželjene trudnoće, a za pomoć kod ostvarenja trudnoće zasada nema podataka o učinkovitosti. Treba imati na umu da aplikacija nije čudotvorna i da će bar 7% žena ipak ostati trudno protiv svoje volje.

Korištenje se plaća 9.99 $ mjesečno, a prvi mjesec je probni i besplatan. Hrvatski jezik nije među ponuđenim jezicima aplikacije, ali jesu engleski, njemački, španjolski, itd…U aplikaciju je potrebno redovno unositi podatke o bazalnoj temperaturi (potrebno mjeriti bar 5 dana tjedno), menstruacijskim ciklusima, a moguće je koristiti i LH trakice te unijeti i podatke o ovulaciji. Aplikacija “uči” s vremenom, te će i učinkovitost biti bolja  što se više podataka unese u nju. Samo određivanje plodnih i neplodnih dana bit će vizualno, zelenim i crvenim kružićima kojima se ženi javlja koji dan ciklusa je plodan.

Aplikacija se zove Natural Cycles i kompatibilna je sa Android i iPhone uređajima.

Prim.dr.sc. Romana Dmitrović